Hakikat sebenar pelajar-pelajar PTPTN!

Haktuih! korang tau ke hakikat sebenar pelajar-pelajar sekarang? Sedangkan dah tau family susah, kais pagi makan pagi, kais petang makan petang, kais malam makan malam, itupun masih ada golongan ini yang tak reti hargai hakikat sebenar untuk hidup.




Wah! Senangnye kau buat formula. Kau buat research pakai method apa? Cuba bak mai paperwork kau nak tengok. 


"Pendapatan negara =bila mereka tamat pengajian, hasilnya =berkhidmatan kepada negara atau swasta dan bila sudah lama gaji pun sudah banyak melebihi RM3 ribu boleh bayar cukai kepada kerajaan. Kerajaan sebenarnya tiada rugi dalam pelaburan PTPTN ini."

Bullshit la! Berapa % sangant yang dah tamat belajar, yang mampu kerja bagus seperti yang dikatakan? Dalam status berhutang pun masih ramai yang tak sedarkan diri. Masih ramai yang leka. Ini pulak nak diberi percuma? Hell! Bukan lupa diri lagi, siapa pemimpin pun mereka tak kenal lagi.

Aku ni pelajar. Aku tau keadaan sekeliling. Korang tau ke bila PTPTN masuk diorang buat apa?

Pelajar A : Bro, check this out. Samsung Galaxy S II bro.. come wassup la.. FREE!

Pelajar B : Huh! SII? Lame.. Ni haaa... iphone 4s la..Baru cool!

Pelajar C : Nah! WTF la SII, iphone bagai ni. HTC One X! Superb!!
 
HTC One X with Nvidia's Tegra 3 Quad-Core CPU.

What is Nvidia Tegra 3??

Nvidia's Tegra 3 is one of the most anticipated quadcore processors for mobile devices such as phones and tablets. Tegra 3's CPU is one of the most powerful made for mobile devices and will be released late December and early 2012。

Nvidia intends to achieve this smaller power draw by implementing a technique called Variable Symmetric Multiprocessing (vSMP). The Tegra 3 is basically built with 5 CPU cores: four for high performance tasks, and one low-performance core.

For games, web page loading and other tasks requiring lots of power, the 4 cores stated above are employed to deliver data quickly; however, for listening to songs, watching HD movies or running background tasks, the lower-energy core steps in to run things. Through this sharing of responsibilities, the CPU uses less overall power hence why its so great!

Nvidia’s Tegra 3 Quad-Core CPU shows its power.

Ok, itu iklan je. Nampak kan. Inilah yang terjadi kepada ramai pelajar-pelajar diluar sana. Kalau ada yang guna untuk beli buku pun, aku percaya, 13% je. Majoriti, semuanya kelaut. Yang ada bf/gf. Inilah masanya nak menunjukkan kasih sayang sepenuh hati. Hari-hari McD. No? F**k u NO! Dalam minggu pertama PT keluar, sapa yang tidak pergi makan McD? Mungkin ada, tapi cuma 3%. Itupun sebab McD 100km dr tempat belajar. kan?

Apa aku cakap ni pelajar-pelajar zaman sekarang. Zaman IT la katakan. Kalau nak cakap tentang pelajar-pelajar batch bapak aku, memang la diorang cool. Dapat PT, beli buku. Bagi mak bapak sikit untuk belanje adik-adik sekolah. Yes, aku tak nafikan. Orang dulu memang baik. (Mungkin sebabtu mereka ni sekarang minta pembelajaran percuma? Mereka tak tahu, sekarang budak-budak dah lain.)

Kita tengok kupon RM200 yang diberi percuma tu. Berapa orang yang pergi beli buku rujukan? Ada lebih 50% dari jumlah pelajar yang ada? Pui! Ada yang pergi kedai buku, tapi beli guitar. Pergi kedai computer, beli barang-barang komputer. Bukan untuk naikkan grafik supaya senang buat kerja sekolah, tapi untuk lagi sedap main game komputer. See!!! Ini hakikat pelajar sekarang.

Walaupun dah sedar, lagi beberapa tahun, hutang mereka puluhan ribu. Belum jamin lagi kau nak kerja apa. Tapi, masih ramai yang tidak sedarkan diri. Yes! termasuk lah aku. tapi alhamdulillah, sekarang aku dah mula sedar. Doa-doakan lah. =)

Untuk diberi terus PTPTN ni secara percuma, aku tidak setuju. Memang aku bukan anak orang berada, aku pun ambik PTPTN. Tapi, kalau PTPTN ni dah diberi percuma. Honestly, makin ramai orang yang akan hanyut. Hanyut terus sampai dah tidak boleh diselamatkan. Sekurang-kurangnya dengan pinjaman ni, masih ada yang akan sedar, "aku kena belajar betul-betul, nanti habis belajar nak kerja bagus. Bayar hutang." Bayangkan jika tidak ada mind set ni dalam kepala. Apa akan terjadi? Manusia sekarang dah tak boleh fikir jauh bro. Apa-apa nak nasihat, kena bagi diorang nampak betul-betul depan mata. Jangan la nak cakap apa akan terjadi lagi 10 tahun. Hell, budak-budak ni gelak je.

Aku petik satu comment yang agak positive bagi aku. Selain yang duduk menjerit-jerit FREE!! FREE!! d'fukk!

Mahmood Ahmad · Top Commenter

secara org bodoh dan popular berfikir ialah free.....klu benda free adakah org akan menghargai nya ....contoh kalau anak dimanjakan dgn duit melampah ruah......apa diminta dapat dgn free.....apa akan terjadi pd anak itu....adakah islam mengalakan nya.....adakah para para cerdik pandai islam disewaktu islam berkembang......ilmu yg mereka dapat datang dengan senang begitu sahaja.....mereka perlu berbelanja malah anak kalifah islam amirul rashid pun berkerja sebagai buruh...Abuhuairah ra pun berjalan beribu batu dan mengumpul pembelanjaan sendiri utk mencari ilmu ,begitu juga imam terkenal al ghazali dan berapa lg cediakawan islam....benda yg free nilai nya seperti air ludah,hingus dan air kecil/besar(najis)...tp harus di ingat nak jd air liur/kecil/besar pun perlukan duit....sb perlukan mkn dan mnm utk menjadikan nya.......

Huh! Panjang betul. Akhir kata, aku sokong kalau hanya diberi PERCUMA / potongan 80% ke kepada pelajar first class. 30% 2nd class. Apa-apa la. Dan, aku memang sokong kalau potong terus TAX tu. WTF! Contoh, kalau pelajar degree yang dapat pinjaman penuh sepatutnya dapat RM3500/sem. Tetapi, yang masuk cuma RM3350 kalau aku tak silap. Aku dah 1 tahun lebih tak dapat PT. Tahun pertama je ambik. Betulkan kalau aku salah. TAPI, bila nak bayar nanti, lebih dari apa yang dipinjam. Ini tak sepatutnya berlaku. Yang ini aku sokong 100%! BUT! not FREE! Kalau PTPTN percuma, fikir-fikir lah sendiri.Memang akan ramai lagi la yang tidak sedarkan diri.

Sayangkan anak, tangan-tangankan. Sayangkan bangsa, DO IT! Jangan tahu menyalak je. Buat lah sesuatu!

This entry was posted in . Bookmark the permalink.

5 Responses to Hakikat sebenar pelajar-pelajar PTPTN!

  1. no komen, hanya mampu melihat dan mendengar

  2. CIK MAY says:

    betul la tu...semua nak free..tapi, yang hadooooo...dlm dunie mane de yg free kan..

    *eh..nak pindah mane tu?

  3. tapi tak semua pelajar gunakannya ke arah keburukan kan..

    kalau pelajar dr kalangan keluarga susah tentu die akan gunakan sebaiknya...

    moralnye, tayah bg pinjam hehe

  4. cantekk says:

    my, kdg dlm kuaga susah pon taleh caye jgk. huhu maklumle kaye sekejap, feeling2 la =)

    pt ni mmg tak setuju la kalau nk diberi percuma. cuma nya harap dpt buat sesuatu la dgn kadar interest nye yg mbebankan. saye takde lah buat pinjaman pt ni, tp kawan2 duk ngadu pasal ni lah.

  5. NiaLidia. says:

    bab bg free mmg tak setuju. langsung! kalau dah bg free, alamatnya ramai tak sedar diri. yg kupon 200 tu paaling nampak. Tax potong setuju. hehe salam kenal ^^ paragass? hehe ganas mcm dlm cerita p.ramlee?

Leave a Reply