Budget PC

Kenapa perlu bayar lebih $ $ $ untuk membeli komputer (PC)? Sedangkan kita boleh 'custom' sendiri PC tu dan semestinya dengan custom sendiri PC tu harga lebih murah dan puas hati. Kalau tak percaya, nanti kita bincang. =)

Custom sendiri?

Yes, maksud aku. Beli 'satu - satu' barang tu. Processor, mobo, graphic card, hard disk, cd/dvd writer, casing dll. Aku rasa, beli macamni lebih terbaik dan lebih jimat kos untuk membeli sebuah PC.

Susah? Eh, mana ada susah. Korang luangkan masa sikit,google. First, pilih Processor apa korang nak, Intel/AMD/...?? Lepas tu, 'google' la, mobo jenis apa sesuai untuk processor tersebut. Ada banyak forum yang membincangkan hal ni. Sekarang ada google, mana ada susah lagi. Everything korang google je.

Honestly, beli part-by-part ni lebih murah dan PC tu lebih berkualiti. Kalau tak faham juga, minta tolong la brother kat kedai PC tu. Cakap, "Abang, saya nak beli PC. Tapi xnak yang set ni.. Nak 'custom'. Boleh suggest tak?". Hah, kan setel???

Ini list yang aku dah buat untuk PC aku sendiri. Budget PC dan POWER! power ke???

Processor
CORE i3  2120 3.30GHZ 5GT 3MB 65W - RM435


Mother board
GIGA H67M-D2-B3 INTEL H67 PCIE DDR3 - RM265




Graphic Card
SAPPHIRE ATI 6670 HDMI 1GB DDR5 - RM315




Internal Hard disk
WD 5000AAKX 500GB  16MB 7200RPM SATA - RM255





Internal DVD Writer
SAMSUNG 24X  SATA - RM63



Power Supply
COOLERMASTER 500W - RM169



Casing
Elite 370 - Cooler Master - RM 139



LCD Monitor
SASMUNG S23A350H LED 23" - RM580


DONE! Mouse and Keyboard nanti la tengok sendiri kat kedai. Keyboard ni tak kisah sangat, pakai yang RM10 pun okay. Mouse je yang perlukan kualiti sikit. So, aku tolak tepi dulu.

So, how? Okay tak PC Budget aku ni? Ini price list dari Navotech untuk Januari. Sekarang ni April, so aku rasa maybe harga turun sikit +-RM10/satu. Maybe la..

Harap dengan adanya PC ni, aku makin semangat untuk mencapai cita-cita sebagai graphic designer 1 hari nanti. =)

So, PC korang? Jom bincang dibawah. =)

This entry was posted in . Bookmark the permalink.

7 Responses to Budget PC

  1. Mario says:

    aku rasa klu beli yg navotech punya brand pun ok jugak...eh...bukan brand dia...yg dia buat tu...aku lupa brand apa...murah...pastu upgrade kan sendiri...processor skrg dah power dah...upgrade bg graphic card...ddr3 4G pun dah cukup...bukannya nak buat movie cam kru...ekeke

    pendapat aku je ni...aku pun bukannya tahu sgt pun...hehe

  2. Paragass says:

    @Mario

    tula masalahnya, sebab nak buat movie mengalahkan kru la ni. Tihihi.. =)

  3. black_mel says:

    ram x beli ker?or dah ada..
    kalau aku,aku up skit hdisk jadi 1 tera..ram 4 gig pun ok..kalau kaya skit letak jer 8 gig..

    ddr3 4 gig baru 70++ kalau x silap..beli 2..;)


    p/s:aku pun nak custom sendiri..tp laptop la..hehe

  4. Paragass says:

    @black_mel

    ram corsair 4gb = 65.
    hard disk dah up jd 1tb 64mb. 310.

    =)

  5. mie says:

    wah!!
    pandai mengira budget..
    gue xpandai sangat mengurus budget pc ni..
    ehehee

  6. Unknown says:
    This comment has been removed by the author.
  7. Unknown says:

    nnt bolehla pinjam tuan paragass punya pc yang canggih manggih ni ^^

Leave a Reply